BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, April 20, 2014

Anak anugerah Allah

Assaalamualaikum pembaca diluar sana..
Nukilan hari ini ialah tentang Anak Anugerah Allah..
Anak, bermula dengan kelahiran seorang bayi yang belum bernama.. Ibu bapa nya yang akan mencorakkan anak.
Tak payah tgk jauh, tgk kt sekeliling kita je, ada parent yg anaknya dr kecik dah ajar  style rmbut,warna perang,pkai gelang besi, pakaian yg krg ssuai dll. Patut ke tidak?
Semuanya akan disoal kelak sejauh mana tggjwb sbg ibu bapa.digalas dgn hemah atau tidak.
Slps shj pasangan bernikah, tentu sja ingin menimang chya mata krana adalah penyeri rmh tgga ttapi sejauh mna ilmu yg ada di dada utk digunakan utk mendidik anak2.. Tarbiyah aulad, Abdullah Nasih Ulwan,buku nya wajib dimiliki oleh semua pasangan yg akan mnimang chya mata krna ilmu didikan anak mngikut cara islam smua nya ada digariskan dan ditulis scra terperinci.
Anak adalah amanah, jgn sesekali terlupa, didik lah mrk dgn akhlak,tauhid,ibadah,sirah,dan sgla ilmu yg dpt mnjdikan mrka insan yg benar2 mukmin satu hari nanti.
Diri ini juga sdg cuba melengkapkan dri dgn ilmu keibubapaan agr anak bakal lahir dpt dipenuhi mindanya dgn cara didikan Rasulullah SAW. Ameen. ^_^
Be a better person, Allah are close to you

 

Saturday, October 9, 2010

MAHER ZAIN..



Tq to all my fren yg telah memperkenalkan music maher zain kepada saya..really glad n excited this morning got to watch maher zain di kaca tv9 (nasi lemak kopi 0). Insan yang berketurunan Lebanon,berumur 28 tahun, sudah berkahwin dan boleh dikategorikan sebagai seorg yang “good looking guy” juga mempunyai suara yang amat menusuk kalbu tambah pulak lyrics yang berunsurkan nasihat dan pengharapan kepada Allah sepenuhnya.

To me personally, he had bring a new change in music itself dan xsemestinya nak ingt Allah kna dgr nasyid..tp lagu2 maher lebih memberi kesan..dalam rancangan ni dia kta “Allah had give me the opportunity to change my life completely…apa yg sy phm dlu dia pn bukan seorg yg begitu baik sebab dr umur 18 tahun dia berpindah ke sweden taw la kan influence yg dia akan hadapi duk kat tmpat mat salleh..tp dia berubah sejak 7 tahun lalu..Allah memberikan kesedaran untuk dia berubah.,,sy rasa sb tu la bila dye nyanyi, kte dapat rase kan???sb dia lalui sume tu dan dia berubah kepada yang lebih baik..dia nyanyi dan lyrics yang dia compose tu sume dtgnya dari hati dia yg ikhlas…

LAGU “INSYAALLAH” MEMBERI PENGHARAPAN KEPADA ORG YG TELAH TERSASAR..

Hopefully, I have a chance to meet him one day..INSYAALLAH…


Thursday, September 23, 2010

............

WHAT IF ALLAH...
.
What if Allah couldn't take the time to bless us today because we couldn't take the time to thank Him yesterday?
.
What if Allah decided to stop leading us tomorrow because we didn't follow Him today?
.
What if we never saw another flower bloom because we grumbled when Allah sent the Rain?
.
What if Allah didn't walk with us today because we failed to recognize it as His day?
.
What if, Allah took away the Quraan tomorrow because we would not recite it today?
.
What if, Allah took away His message because we failed to listen to the messenger?
THINK ABOUT THIS ONE
.
What if, the door of the Quraan was closed because we did not open the door of our heart?
.
What if, Allah stopped loving and caring for us because we failed to love and care for others?
.
What if, Allah would not hear us today because we would not listen to Him?
.
What if, Allah answered our prayers the way we answer His call to Salaah?
.
What if, Allah met our needs the way we give Him our lives?
.
Alhamdulilah, Allah is all Merciful, Kind, Forgiving, Powerful and many more. He has given us everything, why don't we stop complaining and use that time and energy to do more useful things such as Thanking Allah and worshipping Him and following His commands, because at the end of they day, Allah is the one who has given us life and all thats in it, and we must try our best to do good! InshAllah!

Sunday, August 15, 2010

coming soon single...........healing ur mind

WHEREVER YOU ARE by SAMI YUSUF

SALAAM

WITHOUT YOU

YOU CAME TO ME

GIVE THE YOUNG A CHANCE

TRIALS OF LIFE

WORRY ENDS

FRAGILE WORLD

IN EVERY TEAR, HE IS THERE

MAKE ME STRONG

NO WORD IS WORTHY




Tuesday, August 3, 2010

KEHIDUPAN KU SEKARANG.




KEHIDUPAN KU SEKARANG.

assalamualaikum...

Norsalwani binti ramli
Praktikum...
Praktikum..

Ape ke hei nyer..hari2 pikir pasal praktikum...what the meaning of life kalu hari2 jd cm robot....wt keje..p sekolah...tapi sama2 kte fkirkan adakah kita akan laksanakan dan ajarkan sebagaiman sekarang??Adakah segala bbm yang kita penat lelah buat kt sekolah skg akan digunakan kelak?????

Tepuk dada tnya kerajinan...

So???...adakah berbaloi bersengkang mata semata kerana praktikum...untuk ,markah yang x sebarapa...x memberi kesan di dunia yang sana...

Berbaloikah jatuh sakit, all out.... Juz for a human measuring us????

What about us in the eyes of Allah???What is our brand?our grade? Do we really care?do we think about it all day like praktikum??? I guess not...


So now...balik kepada asal...fikir kan semula..ape tujuan kita dijadikan??
Semata2 mengikut peraturan...skema yg ditentukan manusia atau manual lengkap yang telah disediakan oelh allah swt..............

First of all...bangun tidur setiap hari...apa perkara pertama yang kita fikirkan? Syukur nyawa masih dipanjangkan atau hari ni nk ngaja ape?bbm ape?berapa markah aku?lulus x?

Simple....but hard to do..right..terpulang pada diri mengukur sejauh mana kita telah pergi...dan kembalilah ke jalan yang sepatutnya...never blame other for what happen...

So..frens...think back, seat back and relax...nothing to worry about..its not the end of life although human told us ur not good..u have no quality...what really matters is that allah is always with us...watching us...

Tuesday, February 23, 2010

तबीअत मेंगुबह दुनिया..

salam..
sudah lama tidak menjatuh kan pena ke laman ini...ku rasa bertahun lamanya tidak menulis...ku hilang konsentrasi...idea dan mungkin bkn bakat semulajadi utk menulis...

namun alhamdulillah...ana akan cube menulis semula...

hari nie nk berkongsi satu perkara..
"tabiat yg boleh mngubah dunia"


cube anda fikirkan ape??? sebenarnya sekecil2 perkara akan tetap di ambilkira dan dibalas Allah di akhirat kelak...sb tu kita jgn pandg remeh sesuatu perkara...

nak bagi contoh kat cni macam kita;

1. TUTUP AIR DI PAIP JIKA XDIGUNAKAN
2. TUTUP LAMPU KALU XGUNA
3. BERADA TEPAT PADA MASANYA
4. KUTIP SAMPAH
5. DAN LAIN2

NAk berkongsi gak...pnh terbace di suatu buku atau artikel kalu nk buang sifat ego atau memBangga diri...try wt kerja yang org anggap hina atau lekeh..

sebagai contoh...1. basuh tandas..(walaupun kt asrama) sb asrama cm rumah kite gk kan...

2) tolong picit badan terutamanya kaki (kawan atau mak ayah) yg tengah sakit..bkn niat nk bodek la...tp nk semai rasa sayang n buang sifat ego...

try 2 perkara nie mgkin berkesan utk menundukkan rasa bangga diri dan takabbur kita...insyaALLAH..

Monday, October 12, 2009

8 TIPS MENJAGA PANCAINDERA




1) lindungi lidah kamu dari mengumpat/bercakap perkara sia-sia.

2) lazimi lidah dengan zikir kepada Allah.

3) lindungi telinga dari mendengar perkara mengundang mudharat.

4) lindungi hidungmu dari mencium segala yang berbau busuk.

5) lindungi tangan kamu dari berbuat sesuatu yang tidak senonoh.

6) lindungi kaki dari menuju maksiat.

7) lindungi fikiran kamu dari perkara yang mengundang syaitan.

8) lindungi hati kamu dari sesuatu selain Allah SWT.